bulgarian | english | deutsch търсене | карта на сайта | обратна връзка  

История на подправките
Обща история
Огромни състояния са били натрупвани и прахосвани, могъщи владетели са били съблазнявани, страшни болести – излекувани, далечни страни и народи – откривани... все заради подправките. Подправките сякаш винаги са имали магическо въздействие над човека – те галят сетивата ни: очите – с искрящите си цветове, обонянието – с наситените аромати, езика – с екзотичните си вкусове.
Подправките в Древен Рим
Основните продукти в храната на някогашните римляни не се различават от менюто на днешните европейци – те са използвали почти същите плодове, зеленчуци /без картофите и доматите, естествено/, месо и морски дарове. Ястията им, обаче, са били изключително обилно подправени – понякога с над 12 различни подправки.

Подправките през Средновековието
В говеждото ти има канела, хвойна и захар, в хляба ти- сандалово дърво. Подът под краката ти е застлан с ароматни треви и сухи цветя. Фазанът в чинията ти е убит преди няколко седмици, но за сметка на това плува в сос от седемнадесет подправки. Донесъл си собствени нож и лъжица, а месото ядеш с ръце. Остатъкът от вечерята ти ще бъде хвърлен на гладните бедняци пред портата. Питието ти е подправено вино или загрята бира, еднолитровия бокал споделящ със сътрапезника си. Присъстваш на пир от 12 век – добре дошъл в Средните векове! / R. Cranch, “Herbs for Medieval feast”/

Подправките в Библията
Ароматните растения са били известни на човечеството от най-древни времена. Използвали са се както за овкусяване на храна, така и за приготвянето на парфюми и балсами, дори при церемониалното изгаряне на мъртвите. Израилтяните се снабдявали с подправки от далечни страни като Египет, Арабия, Персия, Месопотамия и Индия.

Хронология
Подправките са ставали причина за някои от най-великите приключения в световната история – пътуванията на Христофор Колумб, Магелан, Марко Поло. Днес те ни помагат да пътешестваме, без да излизаме от кухнята....


 © 2005 ivuWorks.com All rights reserved! Powered by WebiTools | top of page | webmaster